Google Analytics Hesabı Nasıl Oluşturulur? (2025)

Google Analytics Hesabı Nasıl Oluşturulur (2025)

Google Analytics ücretsiz bir web analiz hizmeti veren bir platformdur. Web sitenizin performansını kolayca görebilmenizi sağlar. Müşterilerinizin sitenize ziyaret ettiğinde hangi sayfalarda vakit geçirdiğini, hangi cihaz ile giriş yaptığını, ziyaretçi kanallarını vb bir sürü veriyi analiz eder ve rapor sunar. Google Analytics ziyaretçilerinizin sitenizde neler yaptığına dair detaylı bir rapor sunar ve bu veriler sayesinde sitenizde kullanıcı alanlarını daha verimli hale gelmesi ve online pazarlama stratejilerinizi en iyi duruma gelmesi için Google Analytics kullanılır. Örneğin hangi ürününüzün daha fazla ziyaretçi aldığını görüntüleyebilirsiniz. Veya tam tersi hangi sayfanızdan çok az zaman geçirildiğini kolaylıkla görebilirsiniz. Bu platformu kullanarak doğru reklam verebilirsiniz ve kampanyalarınızı, stratejilerinizi buradan aldığınız verilere göre şekillendirebilirsiniz.

Google Analytics Özellikleri:

1 – Kitle Analizi / Müşterilerinizi Tanıyın Web sitesi sayfanızı görüntüleyen müşterilerinizi farklı kategorilere ayırarak incelemenize olanak tanır.

  • Demografi Bilgileri: Ziyaretçilerinizin kaç yaşında olduğunu görebilirsiniz. Kadınların mı erkeklerin mi web sitesi sayfanızı daha çok tercih ettiğini görüntüleyebilirsiniz. Örneğin 12-24 yaş hedef kitlesi web sayfanızı daha çok görüntülemiş gibi.
  • Coğrafi Konum: Ziyaretçilerinizin nereden hangi ülke veya şehirden sitenize giriş yapan müşterilerinizi gösterir. E – Ticaret sayfanız varsa bu özellik sizin işinize daha çok yarayacaktık hangi şehire veya ülkeye ne kadar çok ürün sattığınızı görebilirsiniz.
  • Cihaz kullanımı: Müşterilerinizin sitenize telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden mi giriş yaptığını öğrenebilirsiniz. Eğer masaüstü ile giriş yapıldıysa ve trafiğiniz dazla ise müşterileriniz için sayfanızı daha kullanılabilir hale getirebilecek iyileştirmeler yapabilirsiniz.
  • Müşterileriniz: Web sitenize gelen müşterileriniz yeni mi daha önceki müşterileriniz mi öğrenmeniz önemli çünkü satış yapabilmeniz için yeni müşterilerinize ulaşmalısınız. Varsayalım ki sitenize yeni müşteri gelme oranınız düşük ve bunu Google Analytics üzerinden görüntülüyorsunuz stratejilerinize ve kampanyalarınıza sunduğu veriler ile destek olur.

2 – Müşterileriniz Web Sitenize Nereden Geliyor? Web sitenize gelen müşterilerinizin hangi kaynaktan geldiğini görüntüleyebilirsiniz.

  • Organik Arama: Google ve başka arama motorlarından web sitenize gelen müşteriler. Siteniz için yaptığınız SEO çalışmaları bu konuda oldukça etkilidir. SEO hakkında olan yazımızı linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Ücretli Trafik: Web siteniz için Google ADS üzerinden veya başka platformlar üzerinden siteniz için verdiğiniz reklam üzerinden sitenize gelen müşteriler. İki reklam verdiğinizi varsayalım Google Analytics özellikleri sayesinde hangi reklamınızdan daha çok müşteri geldiğini görebilirsiniz. Google ADS platformu üzerinden nasıl reklam verebileceğinizi öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.
  • Sosyal Medya: Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya üzerinden verdiğiniz reklam bağlantılarına tıklayarak web sitenize gelen müşterilerinizi görebilirsiniz. Sayfanıza daha çok müşteri trafiği sağlayan hangi reklamınız olduğunu görebilirsiniz.
  • Referral Trafik: Başka bir web sitesi üzerinden gelen müşteriniz. Örneğin bir blog yazınız başka bir web sitesinde paylaşıldı ve sitenize oradan gelen müşterinizdir.
  • Doğrudan Trafik: Müşterileriniz URL‘yi doğrudan arama motoruna yazdığında sayfanıza gelen müşteridir.

3 – Davranış – Müşterileriniz Web Sitenizde Ne Yapıyor? En beğeneceğinizi düşündüğüm özelliktir. Müşterilerinizin sitenizde hangi sayfaya, ürüne tıkladığını görmeniz.

  • En Çok Görüntülenen Sayfalar: Web sitenizde hangi sayfanızın daha çok tıklandığını öğrenebilirsiniz.
  • Hemen Ayrılma Oranı: Müşterileriniz web sayfanıza girdi ama hemen sitenizden ayrıldı bunun oranını gösterir. Eğer sayfadan ayrılma oranınız yüksek ise web sitenizde iyileştirmeler yapmalısınız.
  • Ortalama Sayfada Kalma Süresi: Müşterilerinizin web sayfanızda vakit geçirdiği süredir.

4 – Gerçek Zamanlı Analiz: Google Analytics canlı zaman raporudur. Anlık olarak web sitenizde neler olduğunu görmenizi sağlar.

  • Web sitenizde şuan kaç kişi aktif?
  • Web sitenizde hangi sayfanızı inceliyorlar?
  • Hangi şehirden veya hangi cihaz üzerinden giriş yapıyorlar?

5 – Hedefler – Stratejileriniz İşe Yarıyor mu? Müşterileri kitlenizin daha fazla artması için kullandığınız araçları aktif kullanıyor mu ?

  • E-posta listesine üye olanlar
  • Ürün, hizmet satın alma tamamlama
  • Forum doldurma

6 – Satışları ve Geliri İzleme – E – Ticaret Takibi: Google Analytics E – Ticaret sitelerine önemli bir özellik geliştirmiştir. Bu özellik geliştirilmiş bir izleme sistemidir.

  • Hangi kaynak en fazla satış sağlıyor?
  • En çok satılan ürün hangisi?
  • Beğenilen ürünü sepete ekleme ve ödeme işlemi tamamlandı mı?

7 – Google ADS ve Search Console Entegrasyonu: SEO ve reklam performansınızı kolayca görüntüleyebilirsiniz.

  • Google Search Console: Bağlantısı ile SEO çalışmalarınızı görebilirsiniz
  • Google ADS: Bağlantısı ile reklam performansınızı kontrol edebilirsiniz.

8 – Raporlar ve Segmentler: Google Analytics ile normal raporların yanı sıra geliştirici kendinize özel raporlar oluşturabilirsiniz. Özelliklerini saydığımız Google Analytics hesabını nasıl kuracağınızı adım adım anlatacağım size.

Google Analytics Giriş Sayfası
Google Analytics Giriş Sayfası

İlk olarak linke tıklayanız. Ardından mavi kutucuğa bugün başlayın yazan butona tıklayınız.

Google Analytics Hesap Oluşturma
Google Analytics Hesap Oluşturma

Bu ilk adım ile karşılaşacaksınız ve sizden hesap adı ve onay isteyecek.

Google Analytics Mülk Bilgis
Google Analytics Mülk Bilgisi

İkinci adımda mülk ismi, saat dilimi ve para birimi seçmelisiniz.

Google Analytics İşletme Hedefi
Google Analytics İşletme Hedefi

Üçüncü adım da ise işletme hedefinizi seçmelisiniz.

  • Potansiyel müşteri elde etme
  • Satışları artıma
  • Web ve/veya uygulama trafiğini anlama
  • Kullanıcı etkileşimi ve elde tutma oranını görüntülenme
  • Diğer işletme hedefleri

İşletme hedefinize en uygun olan seçeneği seçmelisiniz.

Google Analytics Sözleşme
Google Analytics Sözleşme

Dördüncü adımda ise sözleşme mevcuttur kabul ediyorum butonuna tıklayarak diğer sayfaya geçebilirsiniz.

Google Analytics Platform Seçimi
Google Analytics Platform Seçimi

Verilerinizin nerede toplanmasını istediğinizi seçmelisiniz.

Google Analytics Veri Akışı
Google Analytics Veri Akışı

Beşinci olan bu kısımda ise veri akışı için URL adresinizi ve alış adını yazmalısınız.

Google Analytics Veri Toplama İşlemi Beklemede
Google Analytics Veri Toplama İşlemi Beklemede

Altıncı adımda ise 48 saat içinde verilerinizi toplamaya başlıyor şimdi ise Ana sayfaya git butonuna basınız.

Google Analytics Anasayfa
Google Analytics Anasayfa

Hesabınızı başarılı bir şekilde kuruldu, şuan sitenize toplam giriş yapan, anlık ziyaretçi , hangi cihazlardan giriş örneğin tablet, masaüstü , hangi ülkelerden girildiğini kampanyadan giriş yapılan ziyaretçi gibi bir çok detayı raporlu bir şekilde takip edebilirsiniz umarım yazımızı beğenmişsinizdir.

Gerçek Zamanlı
Gerçek Zamanlı

Ziyaretçileriniz kesilmeden hosting hizmeti almak için tıklayın https://verisunucu.net/

Önceki Yazı

Ürünleri Google Alışveriş (Merchant Center) Sekmesinde Gösterme (2025)

Sonraki Yazı

E-Ticaret'te En Çok Satılan Ürünler (2025)