Türkçe anlamı Arama Motoru Optimizasyonu olan SEO, Optimization ile uğraşanlara göre bu teknikler arama motorlarının istediklerinin en büyük kriterlerinden biridir. Yani sadece bilgilerinizi düz bir metin olarak siteye yazmak yeterli değildir; sitenizin içeriklerini SEO uyumlu olarak da yazmanız gerekmektedir.
SEO uyumlu içerik yazabilmek herkesin harcı değildir, ancak size yol gösterecek bir eklenti varsa her yazınızı SEO uyumlu hâle getirebilirsiniz. İşte şimdi bunun için yol gösterecek Yoast SEO eklentisi hakkında size bilgiler vereceğim.
Yoast SEO Eklenti Ayarları
- Genel
1- Başlangıç
Burada herhangi bir ayar yapmanız gerekmez. Eklenti ile ilgili bir problem veya uyarı olursa burada listelenip ona göre işlem yapılabilir.
2- Özellikler
Buradaki bütün kutuları işaretleyip “AÇIK” olarak ayarlayın ve bir alt sekmeye geçin. Bu alanda beşinci sırada bulunan “XML site haritaları” siteniz için hâlâ önemli bir özellik olarak görülmektedir. Sitemap dosyasının oluşturulmasından sorumludur. Örneğin, https://siteadi.com/sitemap_index.xml gibi bir link verilir ve bu linke giderek içeriklerimizi yine bu link aracılığıyla arama motorlarına otomatik olarak göndeririz. Bu işlemi bir kez yapmış olduğunuzda, başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.
3- Web Yöneticisi Araçları
Arama motorunun doğrulamaları için, bu alandan hızlı ve pratik bir şekilde Google, Yandex, Bing, vb. doğrulamaları kolaylaştırabilirsiniz. Böylece, doğrulama işlemi için FTP’den dosya yüklemekle uğraşmanıza gerek kalmaz.
- Arama Görünürlüğü
1- Genel
Buradan site başlığını ve site açıklamasını aşağıdaki gibi ayarlayabilirsiniz.
Eklenti site başlığını ve sloganını WordPress’in sol menüsündeki Ayarlar > Genel kısmından çektiği için öncelikle o alanları aşağıdaki gibi doldurmanız lazım.
2- İçerik Türleri
Web sitenizde yayınlamak istediğiniz makaleler ve sayfalar için SEO başlıklarını ayarlayabilirsiniz. Bunun için çok az seçenek mevcuttur. Standart ayarlar aşağıdaki gibidir.
3- Ortam
Bu alanda içeriklerinize eklediğiniz resim vb. ortam dosyalarının seo ayarlarını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
4- Kategoriler
Bu bölüm, varsayılan ayarlarda olduğu gibi kategorilerin ve diğer taksonomilerin SEO başlığını ve meta açıklamasını ayarlamanıza olanak tanır. Ancak, başlıklar için bunları aşağıda gösterildiği gibi ayırın; meta açıklamalar için alanı boş bırakın, çünkü her kategoriye ayrı bir açıklama atanması daha iyidir. Buraya bir açıklama girerseniz, tüm kategoriler aynı açıklamaya sahip olacaktır.
Ayrıca bu sayfanın en altında “Kategori bağlantıları” adında bir ayar daha var. Bu alan sitenizde herhangi bir kategoriye tıkladığınızda “https://siteadi.com/category/wordpress/” gibi görünen link yapısında bulunan /category tagını kaldırmanızı sağlar. Bende bu ayar aşağıdaki gibidir ve kategori link yapısı “https://siteadi.com/wordpress/” bu şekilde olmaktadır.
5- Arşivler
Bu alandan yazar, tarih ve özel sayfa arşivlerinin seo title ve meta description ayarlarını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.
WordPress’te her kullanıcının bir ID numarası ve kendine ait bir bağlantısı bulunur. Eğer yazar arşivleri aktif hale getirilirse ve sitenizde başka yazarlar da varsa, tüm yazarların diğer yazılarını görebileceğiniz bir sayfa açılmasına izin vermiş olursunuz. Yani, sitenizdeki bir yazarın kullanıcı bağlantısı https://siteadresi.com/author/kullaniciadi şeklinde olur ve bu bağlantıya tıklayanlar, o yazara ait yazıların listesini görüntüleyebilirler. Ayrıca, alanlar üzerindeki yazıları inceleyerek kendi ayarlarınızı da yapabilirsiniz.
6- Yol Haritası / Breadcrumbs
Yol Haritası kısmı, genellikle Breadcrumbs olarak adlandırılır. Bu, sitenizdeki içeriklere eriştiğinizde hangi yolları izlediğinizi gösteren bir bağlantı dizisi olarak düşünülebilir. Bu alan aktif olduğunda, içeriğin üst kısmında aşağıdaki gibi bir bölüm görünür. Bu özelliğin SEO üzerinde olumlu bir etkisi olduğu söyleniyor.
7- RSS
Bu alanda, sitenizin RSS içeriğine başında ve sonunda bazı eklemeler yapmayı amaçlıyoruz. Bazı siteler, RSS içeriğinizi botlar aracılığıyla alıp kendi sitelerinde yayınlamak isteyebilir. İşte bu durumda, bu alanlara kendi site adresinizi ekleyerek içeriğinizi kopyalamak isteyenleri bir nebze olsun caydırabilirsiniz.
- Sosyal
Sosyal medya hesaplarınızda yapacağınız paylaşımlar için gerekli ayarları burada bulabilirsiniz. Bu özelliği aktif hale getirirseniz, paylaştığınız içeriğin başlığını ve resmini sitenizden almasını sağlarsınız. Eğer kapalı olursa, sağlıklı bir paylaşım yapamazsınız ve bu nedenle o paylaşımdan olumlu bir etki göremezsiniz. Diğer ayarlar boş kalabilir; çünkü karşı siteler bu alanları otomatik olarak algılayabiliyor.
- Araçlar
1- İçeri Al / Dışarı Aktar
Bu özellik, farklı bir sitede yaptığınız ayarları sitenize zahmetsizce yüklemenizi sağlar. Örneğin, mevcut bir site ayarlarınızı yeni açtığınız bir siteye birebir aktarmak için bu alanı kullanabilirsiniz. Böylece, yeni siteniz için eklenti ayarlarını yeniden tek tek yapmanıza gerek kalmaz.
2- Dosya Düzenleyicisi
Bu özellik, SEO ve güvenlik açısından gerekli olan .htaccess ve robots.txt dosyalarını oluşturmanızı oldukça kolaylaştırır.
3- Toplu Düzenleyici
Bu bölümde, içeriklerinizin Yoast SEO başlıklarını ve açıklamalarını kolayca ve hızlı bir şekilde güncelleyebilirsiniz.
Yoast SEO ayarları işte bu kadar basit! İnternette bulabileceğiniz en kapsamlı ve görsellerle dolu anlatım diyebilirim. Yazı içerisinde dikkat etmeniz gereken tüm detayları bulabilirsiniz. Faydalı bulduğunuz yazıları paylaşmayı unutmayın, lütfen!